Sayfalar

7 Eylül 2012 Cuma

Yeni Gusta

Yeni gusta gayet iyi olmuş, alman weis bierlara benzemis sonunda! Efes ar-ge'si çalışmış. Şişenin boynunda kapağa yakın yerde "yeni lezzetiyle" yazısını arayın :)
Afiyet olsun,
Gokhan Aydin


6 Eylül 2012 Perşembe

Santorini'de bir Gün(düz)

Ne zamandır bloga girmedigim için gözümden kaçan bir şey olmuş, Yunanistan turunun Santorini ayağını ise yayınlamayı unutmuşum! İki yıl gecikmeli olarak bugün yayınlıyorum, herhalde fazla değişikilk olmamıştır Santorini'de!  GA

Ana yerleşim yeri olan Fira'nın ve limanının denizden görünümü
Bir türlü yapma fırsatı bulamadıgımız Yunan adaları turuna bu yaz başlama fırsatı bulduk. Vizesiz ve gayet makul bir fiyata 5-6 gunluk Yunanistan-Yunan adaları turuna çıkan iki farklı cruise var biz de İzmir'den Ocean Majesty'ye atladık açıldık denizlere. Turumuzun 1 gününü (gündüz demek lazım, gece en geç 21:00 de gemiye dönmek gerekti) Yunan Adalarının belki de en popüleri olan Santorini'de geçirdik.

Santorini adası Bozcada'nın yaklaşık iki katı büyüklükte (yüzölçümü 73 km2), dağlık dik yamaçlara sahip volkanik bir ada. Adanın ortası  3,500 yıl kadar önce yaşanan bir volkan patlaması sonucunda sulara gömülmüş. Daha once nispeten yuvarlak bir şekle sahipken patlama sonrasında adanın arta kalanı hilale benzer bir şekle bürünmüş.

Oia'dan klasik bir manzara :)
Santorini'nin iki büyük yerleşim birimi var bunlardan birisi adanın göbeğindeki Fira diğeri ise adanın kuzey ucunda yer alan Oia. Fira adanın büyük olan merkezi yerleşimi; Oia ise Yunan adaları konseptli tüm kitap broşür vb.  yayınlarda görebileceğiniz fotoğrafların çekildiği yer olarak özetlenebilir :) Adanın genel olarak manzarası etkileyici, denize yakın yollar ve hemen hemen tüm yerleşimler dik yamaçlardan denize bakan dramatik manzalara sahipler. Özellikle akşamüstü (ve muhtemelen sabah erken saatlerde) güneşi yukarıdan izlemek keyifli oluyor.










Ulaşım
İki kişiyseniz ATV veya motorsiklet kiralamanızı tavsiye ederim oldukça keyifli olur park problemi de yaşamazsınız. Yunanistan nüfus olarak Türkiye'nin 6'da birinden az olmasına karşın Türkiye'nin 4 katı kadar motorsiklete sahip yani kişi başına düşen motor sayısı Türkiye'nin yaklaşık 25 katı. Bu derece yaygın bir ulaşım aracı olan motorsiklet ile çok tecrübeniz olmasa da fazla rahatsız edilmeden, tehlike atlatmadan yolculuk edebilirsiniz. Biz ATV kiralamayı tercih ettik daha güzel ve eğlenceli olmasına ek olarak motorsiklete nazaran kullanması da daha kolay :) Ne kadar benzininiz olduğunu ATV'yi kiraladıgınız yere sorun tecrübesi olmayanlar için anlaması zor. Depo kapağını yerinden çıkartıp içine doğru bakıyorsunuz ama depo tam dolu değilse ne kadar benzininiz oldugunu anlamak tecrübe gerektiriyor herhangi bir gösterge yoktu bizim kiraladığımız modelde.


Denize girmek için çok tavsiye edebileceğim bir ada değil, asıl amacınız beyaz kumlar ve mavi bir deniz ise Santorini yerine farklı bir alternatif mesela Mikanos tercih edilebilir. Adanın güney ucunda yer alan ve en meşhur plajlarından olan Red Beach kırmızı kumlarıyla enteresan bir görüntü oluşturuyor, görmenizi tavsiye ederim. Bu plaja ulaşım yürüyerek sağlanıyor, plajda kiralık şemsiye ve şezlong var fakat yiyecek ve içecek alınabilecek yer yok. Dilim karpuz ve muz satan bir amca dolanıyordu etrafta ama her gün geliyor mudur bilemiyorum. Aracınızı bıraktıgınız yerden yiyecek ve içeceğinizi alıp yürümeniz tavsiye olunur.

Fira'da deniz yamacındaki otellerden biri
Diğer plajlar genelde adanın batı sahilinde yer alıyorlar ve koyu renk kuma sahipler. Volkanik oldugu icin siyah kumlu kumsallara sahip olduğunu duydugumuz Santori'nin siyah kumu öyle beklediğimiz gibi simsiyahtan ziyede gri çıktı, kumsalları bizi cok tatmin etmedi acıkcası. Çeşme Altınkum'la rekabet zor tabi :)

Konaklama tavsiyesi veremeyeceğim hiç birini denemedik, deniz manzaralı keyifli oteller gördük fakat odaları nasıldı, fiyatları ne kadardır bilemiyorum.

Gökhan Aydın

Tekirdağ Köftesi

Haftasonu tatil dönüşü Tekirdağ'dan geçerken köfte yeme programımızı geçen yıllarda da gittiğimiz Özcan Akça'da hayata geçirmeye karar verdik. Açık havada oturmak için geniş bir terası, üst geçidin hemen yanında olmasından dolayı yolun karşısından hızlı ve emniyetli ulaşımı Özcan Akça'nın artılarından. Eksilere gelirsek ne yazık ki çok kötü bir piyaz ki nasıl bu kadar lezzetsiz olmuş düşüyorum hala anlayamadım ve çok baharatlı ve tuzlu etin tadını alamadıgımız vasat köfteleri tadınca büyük bir hayal kırıklığı yaşadım. Geçtiğimiz yıllarda böyle kötü bir tecrübe yaşamamıştık, herhalde köftenin tarifi ve fasulyelerin cinsi değişmiş geçtiğimiz yıl içerisinde!
Mekanda köfteye ek olarak çok sayıda balık çeşidi var. Belli ki köfteden balığa doğru bir geçiş var burada, en azından lezzet olarak vasat köfteden kaçanlar için balık iyi bir alternatif olabilir. Köfte yemek için Tekirdağ'a gidiyorsanız başka bir yerde şansınızı deneyin diyorum.
Not: Restoranda hem Efes hem Tuborg bulabilirsiniz.
Gökhan Aydın

Diren Selection Şiraz

Diren Selection Syrah 2008, biraz önce denedik gayet güzel, Şiraz sevenlere tavsiye ederim. Cabarnet ve Kalecik Karası ile zenginleştirilmiş bir kupaj. %85 Şiraz, %7,5 Cabernet Sauvignon ve Kalecik Karası içerdiği yazılı etiketinde. Baharatlı, ilk içişte hafif tatlımsı fakat sonradan baharat tadı baskın. Cabernet ile dolgunlaşmış ve Kalecik Karasi ile Şirazın meyvamsı bukeleri de hissediliyor, güzel bir kupaj olmuş. Hangi yemekle güzel olur derseniz pek  hafif bir şarap değil, makarna yanına biraz sert geldi bana, baharatlı bir et yemegiyle çok daha güzel olacaktır. Fiyatı da bu şarap için uygun, gönül rahatlığıyla deneyebilirsiniz.
Diren'in sayfasından da şaraba göz atabilirsiniz.
Afiyet olsun,
Gökhan Aydın

Kosova Et Lokantası(ydı)

Ne yazık ki Kosova Et Lokantası eski günlerinden çok uzak...
Çocuklugumda herhalde en çok yemek yediğim restoran Florya'daki Kosova Et Lokantasıydı. Döner ve kaşarlı köfte restoranın ve benim favorilerimdi.
Kosova'yı son yıllarda çimenler üzerinde bahçede kahvaltı için tercih ediyorduk fakat uzun süredir akşam yemeğine gitmemiştik. Akşam yemeğine geçen ay gittiğimizde ise işletmenin el değiştirmiş olduğunu öğrendik. Herhalde mutfaktaki ekipte de ciddi değişiklikler olmuş, eski lezzetleri bulmak ne yazık ki mümkün değil. Özel yapım pide yerine dışarıdan alınan karaktersiz ekmeklerle birlikte lezzetsiz döner boğazımızdan geçmedi. Eskiden köfte yanına verilen püreyi de gözlerimiz aradı ama nafile. Kaşarlı köfte eski lezzetine yakın ama bu restoran bu haliyle hele ki bu kadar çok alternatif varken çok zor ayakta kalır. Acilen mönüyü toparlamaları lazım, bence uzun bir süre uzak durun.
GA